Széchenyi Terv Plusz

Látnivalók Fertőbozon és környékén

Gloriette kilátó

A Napóleoni háborúk idején 1800 októberében József nádor, a megyei nemesi seregek vezére, soproni főhadiszállásáról több alkalommal meglátogatta Nagycenken Széchenyi Ferencet.
A Hársfasorról átkocsikázva, átlovagolva a bozi magaslat gerincén ( a mostani üdülőházak helyén – a mai Mázsaház sornál - vezetett az útjuk ) a bozi magaslat széléről gyönyörködtek a Fertő vidékének szépségében.
E látogatások emlékére építtette Széchenyi Ferenc 1802-ben a klasszicista stílusú kilátót. Alkotója Ringer József fertőrákosi mészkőből készítette a 2,1 m átmérőjű építményt, mely henger alakú, nyugati-keleti oldalán 2-2 oszloppal keretezett nyílása van.
A szépen tagolt párkányzat fölött emelkedő kupola záró gömbben végződik.
Az építményt 1943-ban Széchenyi András renováltatta. A XX. század végén a helyi önkormányzat értékmentő felújítását elvégeztette.

Gloriette kilátó

Gloriette kilátó


Széchenyi Béla és felesége Erdődi Hanna sírboltja

A Széchenyi kastélytól keletre 2,6 km hosszan telepítették a híres hársfasort, 1754-ben eredetileg 654 kislevelű hársból.
A fasor végén Fertőboz, Hidegség és Nagycenk határán a régi kápolna és remetelak helyén van a nevezett sírbolt.
Erdődi Hanna, aki második lányuk születésekor gyermekágyi lázban halt meg, halála előtt azt kérte férjétől, ne a mauzóleumba, hanem a hársfasor végén temessék el, ahova sokszor kilovagolt.
A sír fölé Kundmann Károly bécsi szobrász vörös svéd gránitból igen szép szarkofágot készített.
A hit, remény, szeretetet jelképező emlékművet 34 kaukázusi fenyő veszi körül.


Széchenyi Béla és felesége Erdődi Hanna sírboltja

Széchenyi Béla és felesége Erdődi Hanna sírboltja


Föld alatti pincesor (9. kép)

A közel 100 m hosszú, domboldalba vájt pincerendszert 1811-26 között a Borüzéri Rt. építtette. A földbe vájt félkör alakú vájatot téglával raktár ki. A keletre néző hegyorom kellően hűvös bejáratot, a tetőn végighúzódó fák az egész rendszernek jó klímát ad.


Templom

1732-ben épült. 40 éven át a hidegségi pap járt misézni ide.
1772-ben Boz – szerzett - saját plébánost.
A boziak szerint egy kisgyermeket a községi réten találtak elhagyatva. Valószínűleg vándorló emberek hagyták el, hogy ne kelljen gondoskodni róla. A falusiak elvitték a grófhoz, aki Ádámnak és a község rétje alapján (Gemendewiese) nevezte el. Felnevelték, és pap lett belőle Fertőbozon. Gemendewiese Ádám a bozi temetőben van eltemetve.
Az 1732-ben épült templom az idők során többször leégett. 1903-ban sokadszor felújították, a tetőt fazsindelyezték. A felújított templom még az év június 5-én pénteki napon a búcsú előtt 2 nappal ismét leégett.
A lángokban álló templomból az oltáriszentséget az itteniek szerint a gondviselés egy nagycenki gyógyszerészre bízta, aki akkor éppen a faluban járt, és nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor az égő templomból azt kihozta. Amikor kiért, az egész tető nagy robajjal leszakadt.
Az újjáépítés azonnal megkezdődött, a falu 1000 koronával járult a megépüléséhez. A többit a község nagyura, Széchenyi Béla adta.
A helyreállított templom fala kőből van már, a belső falakat Sterbencz Károly soproni festő készítette. A főoltár – a szentháromság a Szűz Máriával – Stornó Ferenc munkája.
Az oldalképet - Szent Erzsébet – Eduárd László készítette Madridban, ezt is Széchenyi Béla adományozta a falunak.


Fertőbozi templom

Templom


Egyéb alkotások a faluban

Ecce Homo szobor a nagycenki útelágazással szemben

Ecce Homo szobor a nagycenki útelágazással szemben. Toszkán alapon ülő Krisztus a 18. sz. második feléből


Szt Apollónia a nagycenki úton

Szt Apollónia a nagycenki úton: talapzatán meanderes szalagkeretelés és címer 1800 körül


Templom falába rokokó sírkő

A templom fala mellett rokokó díszes sírkő. Csiszár Mihály (1682-1770)


Templom homlokzatán fülkében lévő szobor

A templom homlokzatán fülkében álló szobor (1714-es évszámmal). Valószínű útmenti keresztről került ide.


1781-es sírkő: Az első fertőbozi plébános

Az új temetőben ( a régi a templom melletti dombon volt ) van két klasszicista síremlék. Az első fertőbozi plébánosnak (1781-ből)Az oldal anyagát Németh Emil "fertőbozi lakó" készítette
Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás

© 2011 | Fertőboz Község Önkormányzata, Minden jog fenntartva