Széchenyi Terv Plusz

Kábeltelevízió Fertőboz rövid története

A községünkben kiépítendő kábeltelevíziós hálózat kiépítésének gondolata 1998-ban merült fel először. Sokan nem hittek akkor sem abban, hogy egy ilyen kis községben mint a miénk meg lehet építeni egy ilyen hálózatot. Végül sok előkészület, kiviteli tervek elkészítése, engedélyezése után 1999 -ben megkezdődhetett a tényleges kivitelezés.
Az első hálózatunk még "u.n." soros hálózat volt, vagyis épületek között került kiépítésre. Már akkor úgy került megtervezésre, hogy egy házon belül több készülék is működhetett egymástól függetlenül. A kiviteli terveket, az engedélyeket Én készítettem el, illetve szereztem be. A kivitelezést a Molnár Elektronikai Kft végezte. A hálózat önerőből épült meg, akkor az induláskor 27 előfizetővel. 1999 tavaszán indult el a műsorszórás, akkor 9 csatornával, melyek között csak két magyar nyelvű csatorna volt.
Időközben sokan csatlakoztak a hálózathoz, így már az egész falu területén megindult a szolgáltatás.
Közben fokozatosan bővült a stúdiónk egyre több csatorna továbbítására nyílt lehetőség.
A 2000-es évek elején a felszabadításra került frekvenciák miatt nagyszabású műholdas jeltovábbítási akciók indultak el hazánkban. Egyre több és több műsorszolgáltató jelent meg a piacon. A 90-es évek végén még lakásszám arányában lehetett pályázni csatorna bővítésre, ez a 2000-es évekre ez megszünt, a sok kínálat miatt. Már nem számított a lakásszám, ha valaki időben pályázott mindig tudott berendezést szerezni.
2004-re a régi soros hálózatunkat már nem lehetett tovább bővíteni, elavultá vált. A lakosság segítségével új, csillagpontos hálózat kialakítását terveztem meg, amelyet 2005-ben ki is építettünk.
Akárcsak az első hálózatunk, az új hálózat is a falu tulajdonában maradt, így vált lehetővé, hogy a környék legolcsóbb kábelhálózata a miénk, hiszen az Önkormányzat minden évben jelentős összeggel támogatja a hálózat fenntartását, az előfizetési díj pedig a műsorszolgáltatók felé befizetett összegeket fedezi.
Jelenleg a hálózatunk a mai kornak megfelelő erősítökkel, kábelekkel került kiépítésre, minden további átalakítás nélkül 100-120 csatorna továbbítására alkalmas.
Jelenleg 39 csatorna működik a hálózatunkban, rövid időn belül - május elejére - egy új filmcsatornával (FilmBox) bővül a kínálat.
A kábelhálózatunkon már internet szolgáltatás is működik, amely sajnos több zavart okozott már a tv-s jelszolgálatban. Az internet szolgáltató felé jeleztem a problémát, s igéretet kaptam, hogy új beltéri egység kerül részükről felszerelésre amely nem zavarja a tv-s jelet.
A jelenlegi csatornakiosztást honlapunk dokumentumtárában megtalálható.

Kölly Rezső

Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás

© 2011 | Fertőboz Község Önkormányzata, Minden jog fenntartva